7 bezienswaardigheden in Costa de la Luz: oude steden en mooie stranden

De Costa de la Luz is de kustregio die zich uitstrekt van de zuidelijk gelegen stad Tarifa tot de grens van Portugal over de provincies Cádiz en Huelva. De “kust van het licht” dankt haar naam aan de altijd stralende zon die wordt weerkaatst door het blauwe water en de witte stranden. Als je je vakantie plant naar Spanje en je weet nog niet waarheen, is reizen naar de Costa de la Luz voor de mooie bezienswaardigheden en warmte zeker een goed idee. Het is er ook een stuk rustiger en dus authentieker dan bijvoorbeeld de Costa del Sol. Met een vakantiehuis aan de Costa de la Luz heb je al het mooiste van Spanje in je omgeving. Bovendien geven de leukste bezienswaardigheden aan de Costa de la Luz je een goede indruk van de identiteit van Spanje, want de Andalusische cultuur heeft heel het land beïnvloed. 


1. Genieten van Spaanse delicatessen

Wist je dat veel typisch Spaanse delicatessen en culturele kenmerken vroeger eigenlijk afkomstig waren uit enkel het zuiden van Spanje of Andalusië? Tegenwoordig beschouwen we sherry, flamenco, de spaanse raspaarden en paella als typische specialiteiten van Spanje, maar de Costa de la Luz is hun plaats van oorsprong. Wil je genieten van al het moois en de lekkere delicatessen die de regio te bieden heeft? Niks beter dan een Spaans aperitiefje drinken terwijl de paella staat te pruttelen in je eigen vakantiehuis in de Costa de la Luz. 


2. Natuurpark Doñana

Het Nationaal Park Doñana of in het Spaans Parque Nacional de Doñana was vroeger het jachtterrein van de hertogen van de Medina Sidonia, een voormalig belangrijk hertogdom in de provincie Cádiz. Dat verklaart waarom het gebied nog steeds Coto Doñana heet, wat zich vertaald naar ‘jachtterrein van Doña Ana’, naar één van de vrouwen van een belangrijke hertog. Omdat het doorheen de geschiedenis afgebakend is gebleven, zijn er geen wegen in het Nationaal Park. Er wonen enkele mensen, maar die leven volgens de wetten van de natuur en ‘off the grid’. Coto Doñana vormt dus een natuurlijk baken tussen de provincies Huelva en Sevilla en trekt jaarlijks miljoenen trekvogels aan die komen overwinteren uit heel Europa. Ook lynxen en wilde zwijnen vinden hier een veilige thuishaven. Natuurliefhebbers zoeken deze bezienswaardigheid aan de Costa de la Luz dan ook speciaal op om te vogelspotten en rust op te zoeken. 

3. Huelva

Huelva is een kleine kuststad vlakbij de Portugese grens. Vroeger was het een belangrijke havenstad waar ontdekkingsreizigers vertrokken en terug thuis kwamen, waardoor het doorheen de tijd een kleurrijke mengelmoes aan culturele invloeden werd. De geschiedenis van Huelva wordt herdacht in verschillende bezienswaardigheden en in het provinciaal museum, waar wordt terug gegaan in de tijd tot de stichting van Huelva in 1000 v.C. Belangrijke bezienswaardigheden in Huelva zijn de kathedraal en verschillende monumenten die de ontdekking van “Las Americas” door Christoffel Columbus herdenken. De mooie stranden van Huelva beginnen aan faam te winnen, maar de stad is nog steeds een heerlijke bestemming als je de rust wil opzoeken. 


4. Cádiz

Cádiz is net als Huelva een stad vol geschiedenis en is gesticht door de Feniciërs rond 1100 v.C. Het oude Romeinse theater getuigt van wat voor belangrijke stad Cádiz was in het Romeinse rijk. In de 18e eeuw werd Cádiz dankzij haar gunstige ligging het handelscentrum bij uitstek met de Nieuwe Wereld waardoor ook hier enorm veel culturele invloeden merkbaar zijn. De kleine straatjes, mooie pleinen in de binnenstad, de kenmerkende boulevard en de gastvrije Gaditanos, de bewoners, hebben ervoor gezorgd dat de Cádiz de “stad die glimlacht” wordt genoemd. Alle bezienswaardigheden in Cádiz kan je op wandelafstand van elkaar bezoeken omdat het oude centrum op een schiereiland ligt. Naast het populaire strand en de mooie kathedraal, zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Cádiz de Torre Tavira, één van de typische wachttorens die dienden om de aankomst van de schepen uit Amerika in de gaten te houden, Castillo de san Sebastián en Castillo de santa Catalina. Het Teatro Romano is na het antieke theater in Pompeii het grootste Romeinse theater ter wereld en is zeker ook een bezoekje waard. 


5. Benalup

De kleine gemeente Benalup-Casas Viejas is één van de mooiste witgekalkte dorpjes in Andalusië. Benalup ligt vrij centraal in de Costa de la Luz en dat maakt het er heerlijk vertoeven. Geniet in je vakantiehuis in Benalup van al het mooiste van de Costa de la Luz. Je bent namelijk op een steenworp afstand van het gezellige Barbate, Alemanes en Vejer. Benalup is de ideale uitvalsbasis om vanuit je vakantiehuis in Costa de la Luz gezellige marktjes mee te pikken, een dagje naar het strand te plannen of om een daguitstap vol cultuur in de oude steden te maken. Bij Cap hebben we alvast wat pareltjes in ons aanbod. Wat dacht je van heerlijk buitenleven met een buitenkeuken en een schitterend uitzicht op een natuurlijke vallei? In het vakantiehuis met zwembad El Laguna in Benalup kan je vakantiehuis in Costa de la Luz niet stuk. Las Adelfas is ook een gezellige vakantiewoning met zwembad in Benalup met een zalig privé gelegen tuin. Las Mimosas is een ruime luxueuze vakantiewoning met plaats voor de hele familie. Het uitzicht reikt zo ver dat je zelfs een glimps kan opvangen van Marokko! In La Luz, een ruim vakantiehuis rijk aan terrassen, geniet je ook van hoe prachtig het uitzicht kan zijn in de Costa de la Luz. 


6. Tarifa

Tarifa ligt op het zuidelijkste puntje van Spanje en dat zorgt voor een unieke sfeer. Op zo’n 6 km van het oude stadscentrum ligt Mirador del Estrecho, een hoog gelegen uitkijkpunt vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt op de kust van Afrika. Vroeger werden dit uitkijkpunt en de hoge rotsen die je aan de overkant van het water kan zien, de Zuilen van Hercules genoemd. Omdat de Atlantische Oceaan hier de Middellandse Zee ontmoet, is Tarifa een uitstekende plek voor watersporten: de hoge golven, het zalig warme klimaat en stevige wind trekken windsurfers, kitesurfers en meer aan van overal. Een andere unieke bezienswaardigheid in Tarifa die aan de ligging te midden van de oceanen te danken is, is het spotten van walvissen en dolfijnen op een boottrip. Een tip: Boek je excursie bij één van de lokale non-profitorganisaties die de prachtige dieren beschermen zodat hun habitat niet verstoord wordt. Dit is echt een topper onder de bezienswaardigheden aan de Costa de la Luz. 


7. Baelo Claudia

Als laatste kozen we voor één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de Costa de la Luz. Op 22 km van Tarifa aan de baai van Bolonia ligt Baelo Claudia, een oude Romeinse stad die ongeveer 2000 jaar geleden gesticht werd. De oorspronkelijke vissersplaats was een welvarende stad tot een aantal aardbevingen en een vloedgolf ervoor zorgde dat de stad verlaten werd uit verval in de 6e eeuw. Je kan er de indrukwekkende restanten bezichtigen van de Basilica, het forum, de stadsmuren, wel drie aquaducten, het theater, tempels en zelfs een antieke fabriek! Op het terrein is ook een museum waar je alles kan leren over hoe het leven er hier vroeger aan toe ging. De toegang tot het museum is bovendien gratis voor bewoners van de EU. Als je een daguitstap maakt van je bezoek aan Baelo Claudia, maak dan zeker even tijd om uit te rusten aan het strand van Bolonia, dat vaak vermeld wordt als één van de mooiste stranden van de Costa de la Luz of zelfs van Spanje.

Vakantiehuizen in Costa De La Luz

Meer tonen

Las Adelfas

Benalup, Costa De La Luz

6
3
3

La Luz

Benalup, Costa De La Luz

8
4
3

Las Mimosas Benalup

Benalup, Costa De La Luz

8
4
4

Recente blogposts

Vergeet je zonnebrandcrème niet op vakantie...

lees meer

De mooiste plekjes van Lot-et-Garonne !

lees meer

9 beste stranden in Le Marche

lees meer

Henri Pirennelaan 61

9050 Gentbrugge

BE 0803 344 694 

BE91 9501 9961 1076

BIC-code CTBKBEBX


Copyright ⓒ 1992 - 2019; alle rechten voorbehouden