Citytrip in Gent: Tips en bezienswaardigheden

Citytrip in Gent: Tips en bezienswaardigheden

Voor een onvergetelijke citytrip hoef je niet per se ver te gaan. Voor elk reisje het vliegtuig nemen is zelfs helemaal passé! Corona heeft ervoor gezorgd dat we onze eigen omgeving opnieuw leren waarderen dus waarom niet eens in Vlaanderen citytrippen? Hier onze beste tips voor een heerlijk toeristisch weekend in Gent.

Gent is misschien wel minder bekend in de toeristische sferen dan Antwerpen, Brussel of Brugge, maar dat geeft de stad ook meteen een unieke sfeer. Inwoners pronken maar al te graag met de vele festiviteiten, markten, culturele activiteiten en rijke geschiedenis. Ook de fashionista’s onder ons zullen hier genieten: Gent is de thuis van veel unieke boetiekjes en wordt door sommigen dé hipsterstad genoemd. Aan hippe bars en restaurants ook geen gebrek, dus reken maar op een goed gevuld programma!

Culturele hoogvliegers

Gent is een relatief kleine stad met een heel oud centrum. Je kan de meeste belangrijke bezienswaardigheden allemaal combineren in een stevige wandeling, of vanop een bootje met een gids bewonderen. Allebei die opties bezorgen je gegarandeerd een toffe dag. Voor zij die voor de wandeling kiezen, raden we aan om zeker de volgende stops in te plannen:

1. Het Gravensteen

Het kasteel Gravensteen is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen. Een bezoek kan je online gemakkelijk boeken en kost voor jongeren maximum 7 euro en is voor Gentenaars nog voordeliger! Het Gravensteen is ongelofelijk goed bewaard en er zijn altijd interessante tentoonstellingen te zien. Omdat het kasteel midden in het oude centrum gelegen is, heb je ook een fantastisch zicht wanneer je tussen de kantelen uitkijkt over Gent. 

2. Uitzicht op de Sint-Michielsbrug

De Sint-Michielsbrug is ongetwijfeld de meest fotogenieke locatie van centrum Gent. Langs de ene kant kijk je uit over de Graslei en de Korenlei en zie je ook het Gravensteen. Langs de andere kant zie je de drie torens van Gent, zoals op een postkaartje. Bijna alle bezienswaardigheden van Gent in één uitzicht! Dit is dus met goede reden een populaire hotspot voor mooie Instagramfoto’s. Bovendien sta je hier echt in het hartje van Gent en ben je omringd door de leukste winkels, terrasjes en restaurants. 

3. De Belforttoren

De middelste van de drie torens van Gent is het Belfort. Bovenop de torenspits blinkt een vergulde draak, die vroeger op feestelijke gelegenheden echt vuur spuwde. In 2018 heeft Gent de 175 editie van de Gentse Feesten gevierd door hem opnieuw vuur te laten spuwen, wat toen 199 jaar geleden was. De draak symboliseert dat het Belfort de beschermengel van de stad was vanaf de afwerking van de toren in 1442. Samen met klokkenluiders namen wachters van de stad hun intrek in de hoge toren om Gent in de gaten te houden. Niet oorlog, maar brand was de grootste vijand van de stad. Het uitzicht vanaf de toren van het Belfort is met andere woorden fantastisch, beklim de trap (of neem de lift vanaf de 1e verdieping) en geniet van het panorama. 

4. Het Lam Gods 

Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck is één van de meest invloedrijke meesterwerken van de Vlaamse schilderkunst. Het schilderij uit meerdere panelen werd in 1432 onthuld en heeft sindsdien al veel moeten doorstaan. Alle Gentenaars kennen het verhaal van de diefstal van twee van de panelen in 1934. Eén van de panelen is later teruggebracht door een onbekende, maar waar het paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’ is, zal misschien wel voor altijd een mysterie blijven. In 1945, na de oorlog, werd het Lam Gods thuis gebracht naar Gent door de Amerikaanse ‘Monuments Men’. Dit verhaal wordt verteld in de gelijknamige amerikaanse film, die zelfs in Gent begint! Ook branden, andere verplaatsingen en renovatiewerken aan de Sint-Baafskathedraal eisten hun tol op het meesterwerk. Daarom is het van 2012 tot 2019 volledig gerestaureerd, een proces dat volledig te volgen was in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Het Lam Gods is niet alleen een werk met een wilde geschiedenis, het is ook echt adembenemend mooi en dus terecht zo wat één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gent.


Hippe plekjes

Gent staat bekend als hippe stad met een eigen stijl. De typisch Gentse vibe kun je gelukkig ook met je meenemen door te shoppen in de tofste boetiekjes en winkels. Shoppen gebeurt vooral in het centrum, dus maak er meteen een leuke wandeling van waarbij je de meeste bezienswaardigheden van Gent tegenkomt.

1. Accessoires en interieur

De volgende winkels vallen allemaal onder de categorie: prachtige en unieke spullen in een pand waar je zou willen wonen! Voor hippe en betaalbare meubels, servies en decoratie is Umber & Smoke the place to be. Voor lekkers, heerlijke koffie en het daarbij horende servies moet je in Moor & Moor zijn. Blijf er ook plakken voor een koffietje zoals de echte hipsters op hun fijne terras. Piet Moodshop is al jaren een begrip in Gent als het om mooie cadeaus of verwennerijen voor je eigen interieur gaat. Nog een prachtige winkel waar je cadeaus (ook voor jezelf) vindt om bij weg te dromen is au bon marché. Je vindt er de mooiste juwelen, accessoires en lederwaren. 

2. Fashion

Kledingboetieks tref je aan in de Nederkouter, in de Walpoortstraat en Kortedagsteeg en in heel het centrum van Gent ontdek je unieke winkeltjes met de beste fashion. Dit zijn enkele van onze favorieten. Duurzame en inclusieve fashion voor vrouwen: dat is de boodschap die Mieke uitdraagt. Hier sla je zeker je slag! In Curiosa & co liggen de mooiste en absoluut betaalbare juweeltjes op je te wachten. Alle juwelen zijn handgemaakt, wat betekent dat er van elk model maar enkele stuks zijn. Uniek, handgemaakt en betaalbaar? Niet te missen dus. In ANKR vindt je alles in scandinavische stijl, van design tot mode.   

3. Muziek en boeken

Het Paard van Troje is inderdaad een twee-in-één ervaring zoals de naam belooft: je treft een gezellig café met een terras op de Kouter aan in een toffe en uitgebreide boekenwinkel. De Slegte is een grote boekenwinkel in een oud pand waar je nog echt kan snuisteren… tweedehands boeken krijgen hier weer leven en je vindt er de meest onverwachte pareltjes, vaak aan spotprijzen. Liefhebbers van platen moeten beslist de Music Mania Records bezoeken: een echte platenwinkel waar je ook vintage platen vindt.

4. Food & drink

In Gent kan je elke soort craving stillen. In Beiruti kan je proeven van de Libanese keuken in de vorm van foodsharing. Bicho Malo is de superhippe mix tussen een cocktailbar en een toprestaurant met Mexicaanse keuken, meteen twee vinkjes van de lijst! Parole is een glamoureus ingerichte wijnbar met een zalig terras waar je naast heerlijke wijnen ook voor een lekker aperitiefhapje terecht kan. Heerlijke tapas kan je eten in la Malcontenta, waar altijd een twist gegeven wordt aan tapas zoals je ze kent! Wil je cocktails drinken op een unieke locatie? Ga dan zeker naar the Cobbler, de cocktailbar van topklasse in het Postgebouw op de Korenmarkt. Laat je vooral verrassen door alle restaurants, bars en cafeetjes die Gent rijk is!

Vakantiehuizen in Oost-Vlaanderen

Meer tonen

Au bord de la Lys

Sint-Martens-Latem, Oost-Vlaanderen

9
4
3

Cap's House Deluxe

Gent, Oost-Vlaanderen

4
2
1

Cap's House Cosy

Gent, Oost-Vlaanderen

4
1
1

Recente blogposts

Vergeet je zonnebrandcrème niet op vakantie...

lees meer

De mooiste plekjes van Lot-et-Garonne !

lees meer

9 beste stranden in Le Marche

lees meer

Henri Pirennelaan 61

9050 Gentbrugge

BE 0803 344 694 

BE91 9501 9961 1076

BIC-code CTBKBEBX


Copyright ⓒ 1992 - 2019; alle rechten voorbehouden